fredag den 30. marts 2018

Hvor er alle insekter henne?

Individuel K4-opgave: Ditte

Vi kan nok allesammen huske dengang forruden, forlygterne og nummerpladen efter en køretur på landevejene, var en mosaik af klistrede insekter. 














En impulsiv dialog i påskedagene faldt på bier og andre insekter, hvilket gav anledning til videre refleksioner. Jeg kan huske da jeg var yngre og var med mine forældre ude at køre bil, der kom næsten altid insekter på forruden af bilen. Det synes jeg ikke man ser så meget mere i dag. Derfor gik jeg hjem og undersøgte lidt på nettet, om min teori om færre insekter i Danmark nu holdt. 


Lone der er landmand udtaler "Insekterne er på vej samme sted som deres artsfæller bierne - nemlig historiebøgerne". 

Forruderne er ikke rene for ingenting. Dette bekræfter en optælling i Vesteuropa, ca. 4/5 af insekterne er forsvundet i perioden 1989-2013. Optællingen er sket på baggrund af målinger på biomassen/vægten af insekter i fælderne. I takt med at vi har mindre insekter i Danmark, er andelen af insektædende fugle også faldet. 
Vi mennesker er også en af grundende til, at vi i dag har en mindre andel af insekter i Danmark, idét at der i det sprøjtegift der kommer ud på markerne, er nogle giftstoffer, der er med til at gøre kål på klodens insekter og for den sags skyld også bier. Det meste af høsten i Danmark bruges til enten husdyrfoder og kødet fra dyrene eksporteres. Hvis vi vil være med til at gøre levevilkårene bedre for insekter og bier, skal vi måske til at tænke over, hvad det er vi ligger på grillen om sommeren, købe mad, der er blevet til uden brug af sprøjtegift. Hvis bare alle ville tænke mere over dette, vil man kunne nå langt. Selv en lille indsats bliver stor, når den indgår i fællesskabet. 

En anden faktor for insekterne er vejret. Thomas Pape der er insektforsker og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum udtaler, at årets insektstrejke både er et resultat af dårligt vejr, men også en mere langvarig og alvorlig udvikling. Mange flyvende insekter kan lide varme og ikke for meget fugt, og på den måde har den danske sommer været en kedelig omgang for insekterne. Sommeren 2017 var ikke ligefrem præget af mange dage med høj sol, hvor man kunne tage på stranden eller nappe en lur i græsset og konsekvensen af dette viser sig hos insekterne. Fugt er ligesom for mennesker, med til at danne grobund for svampesygdomme og andet u velkomment, der kan tage livet af insekterne.

 Det kan have konsekvenser for fødekæden, hvis ikke denne problematik tages alvorligt. Der er 25.000 forskellige arter insekter i Danmark og de har hver især deres rolle, for at holde økosystemerne stabile. F.eks. er bierne vigtige for at bestøve visse planter og blomster, så de kan producere frugter og frø og hvis der bliver færre bier til denne opgave, vil der mange mad til de dyr, der er afhængige af de planter. Indgrebet i økosystemet kan altså på sigt udrydde fugle- og dyrearter, som er vigtige for andre arter, blandt andet hos mennesker.  

Anvendte kilder:
- https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/insekter-udryddet-vi-vil-have-de-fedtede-forruder-tilbage/6753293
- http://www.dn.dk/nyheder/forskere-faerre-synlige-insekter-i-ar/ 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hvor er alle insekter henne?

Individuel K4-opgave: Ditte Vi kan nok allesammen huske dengang forruden, forlygterne og nummerpladen efter en køretur på landevejene, var...